Er du også en af dem, der altid læser på indholdslisten for madvarer, men aldrig på indholdslisten for hudprodukter, shampoo og kosmetik? Så er du ligesom størstedelen af alle os andre. Og derfor ender vi ofte med at købe produkter p.g.a. pris og udseende uden at bekymre os over, hvad der egenlig er i dem.
Men det bør man selvfølgelig gøre.
I går besøgte jeg butik EcoEgo, der havde som politik, at de ikke sælger produkter, der indeholder sodium laureth sulfate. Jeg har før hørt påstande om, at netop denne type sulfat har været mistænkt for at være lokalirriterende og endda direkte kræftfremkaldende!
Da jeg kom hjem undersøgte jeg mine supermarkedsshampoo, og rigtig nok, – de indeholdt alle denne komponent.
Så begyndte jeg at undersøge påstandende.
Det jeg fandt frem til er, at det ikke er videnskabeligt bevist, at sodium laureth sulfat er kræftfremkaldende. Dog er det korrekt at sodium laureth sulfate kan virke lokalirriterende og i flere tilfælde være medvirkende til hudirritation, særligt hvis man bruger det ofte. Men der er altså ikke belæg for, at man får kræft, hvis man hele livet har vasket hår i denne type shampoo. Men man skal passe på med at bruge den, hvis man har tendens til hudirritation eller har meget sart hud, så det er en god ide at undgå denne type sulfat.
Men hvad er sulfater og hvad gør de? Sulfater er forsæbet kokos og/eller palmekerneolie, som er billigt at fremstille i store mængder. Det en meget stærk basisk sæbe, som skal fortyndes før man kan bruge den dagligt. For at fortynde sæben iblander man salt, der gør den fast i konsistensen, så man derefter kan tilsætte vand, olier og andre ingredienser uden at sulfaten flyder ud i hånden. Jo mere salt, jo mere fasthed jo mere vand kan man tilsætte.
Men man skal jo stadig have et produkt der skummer og det er her sodium laurteh sulfat kommer ind i billedet. Det er nemlig en stærktskummende produkt, der får os til at føle at håret bliver vældig rent og renset. Det er lidt ligesom med tandpasta. Skummer den meget og er stærk, er den nok er mere effektivt!
Hos Vølve går vi med livrem og seler når det angår hudirritation, så derfor bruger vi en anden og meget mildere sulfat end sodium lureth sulfat i voresallergivenlige økologiske shampoo, nemlig en mipa-laureth sulfat, der er en del mildere, og derfor ikke er irriterende for huden. Shampooen tilsættes kun lidt salt, så blandingen er drøj i brug. Dog vil nogle ‘gamle’ kunder nok kunne mærke, at shampooen er lidt mindre fast end de tidligere versioner. Det kunne nok klares ved at tilsætte mere salt, men det har jeg valgt ikke at gøre, da salt udtørrer hår og hovedbund og belaster miljøet unødigt.
Man kan godt købe shampoo uden sulfater, men faktisk ved jeg ikke helt hvad den store fordel er i shampoo uden sulfater, udover at de måske ikke i ligeså høj grad fjerne hårets naturlige olier.
Dem jeg har fået fat i indeholder end masser andre stoffer for at få enlignende shampoo-konsistens, men jeg synes ikke mit hår bliver renere eller mindre tørt af den grund.
Er der nogen der har erfaringer med sulfatfri shampoo? Så smid en kommentar.
Vølve har samlet 5 gode råd til hårpleje her:
1) Undgå at vaske håret hver dag. Hvis du har en shampoo, der renser godt ud, feks økologisk og allergivenlig duftfri shampoo fra Vølve, så kan du fint nøjes med kun at vaske håret ca hver 3. dag. Det er godt for både hår og miljø.
2) Brug ikke for meget hårbalsam og hårkur. Det tynger håret og fedter håret til. Har du så meget hår, at det er nødvendigt med balsam, så brug så lidt som muligt og skyl godt bagefter.
3) Hvis du lader dit håndklæde sidde i, mens du lægger makeup, vil håret kruse mere end, hvis du blot klemmer vandet godt ud af det, inden du tørrer det. Det skyldes at håndklædets rå bomuldsstruktur får hårstråene til at åbne sig i alle retninger, hvorimod klemningen blot samler hvert strå i den vertikale bevægelse.
4) Lad håret lufttørre så ofte som muligt. Føntørring er hurtigt og smart, men varmen skader håret på sigt.
5) Anvend om muligt stylingprodukter, som er vandopløselige, så der ikke efterlades rester i hovedbunden.
Ja, jeg bruger kun sulfat fri shampoo, og det er det bedste jeg nogenside har gjort for min hovedebund og mit hår. Jeg har aldrig haft så flot hår får, mine krøller er blevet så smukke, har aldrig set dem så sunde og flotte før. Sodium Laurent Sulfat bliver brugt i opvaskemiddel og rengøringsmiddeler, så forstår slet ikke at man kommer det i en shampoo???? Det er total ødelæggende for håret og hovedebunden!!!!!
Jeg har brugt Dr. Bronners sæbe som shampoo i et halvt års tid nu. Den er fuldstændig uden sulfater, det er udelukkende forsæbede olier og lidt citronsyre som konserveringsmiddel, og derfor er den også MEGET basisk. Derfor fortynder jeg den med vand og skyller efter med fortyndet eddike. På grund af Københavns meget kalkholdige vand efterlader den en vokset overflade på mit hår, som i starten var ubehagelig og fik håret til at se fedtet ud, men som jeg er blevet bedre til at bruge den giver det nu en lille smule løft i mit ellers meget fine, glatte hår uden at se fedtet ud 🙂 Lige nu er den øgede volumen i mit hår den eneste årsag til at jeg bliver ved med at bruge den, for i virkeligheden får jeg en lille smule eksem i hovedbunden, trods efterskyl med eddike. Jeg kunne godt være forfalden til at prøve Vølves egen shampoo og se, hvordan den arbejder med mit hår og min hovedbund 🙂
Du skal være meget velkommen til at prøve min. Jeg er sikker på, at du vil synes om den!
Vh
Thea/Vølve
Et godt råd til din eksem i hovedebunden, brug en sulfatfri shampoo og detox dit hår med vitamin C pulver, det fjerner kalk fra håret. Mit eksem i hovedebunden forsvandt på 14 dage, efter jeg skiftede til sulfatfri shampoo, og mit hår har aldrig været flottere. Se mere på min Instagram: Decoloft.dk
Min farmor brugte en æggeblomme og øl til at vaske hår i og som balsam ( ph-neutralisere ), brugte hun eddike.
Jeg ved ikke om man kan få lugtefri eddike, for ellers må det ikke have haft en særlig velduftende virkning.
Hej 🙂 Disse informationer var for mig virkelig nyttige – tusind tak 🙂