Sæbesydning, part 3. Rebatching - Håndlavet økologisk hudpleje

For nogle uger siden lavede jeg et stykke helt neutral sæbe. Ingen farve, ingen duft, ingenting. Det skulle være basen til min tandsæbe. Meningen var, at jeg ville gensmelte sæbeblokken og tilsætte velsmagende ingredienser, da udfordringen netop er, at lave en velsmagende tandsæbe.

Et stykke basissæbe til tandsæbe

Et stykke basissæbe til tandsæbe

Det gik galt fra starten!

Jeg lavede den klassiske fejl, med ikke helt at have nærlæst metoden, til det amerikanerne kalder ‘milled’ eller ‘rebatched’ soap. Så jeg startede bare med at knalde det store sæbestykke i et vandbad, og så ventede jeg på, at det smeltede. Det gjorde det ikke. Overhovedet!
Massen der ikke vil smelte..

Massen der ikke vil smelte..

Nå, det skyldes jeg nok at stykket var for stort, så jeg skar stykket i mindre stykker og forsøgte så igen. Endnu engang gik det helt galt. Det smeltede bare ikke! Jeg prøvede endda mikrobølgeovnen, hvilket fik det til at syde og boble, men eller sikke gjorde noget ellers.

Alt for store stykker...

Alt for store stykker…

Hmmm, jeg gik tilbage til bøgerne. Her spottede jeg først fejl nr 1. Sæben skulle have været revet i bittesmå stykker, og derefter blandet med vand for at man kan rebatche.

Sæben bliver hakket mere. Men slet ikke nok

Sæben bliver hakket mere. Men slet ikke nok

Men nu var alt sæben blevet til underlig opkogt gele. Så nu er det forfra igen!

Sæbemassen blev tilsidst mørk og skummende og måtte smides ud..

 Sæbemassen blev tilsidst mørk og skummende og måtte smides ud..

Jeg lærte en vigtig lektion.

Læs opskriften først!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få
10% rabat på din første ordre.