Brændenælde - mere end blot ukrudt (Urtica Dioica)

Brændenælde – mere end blot ukrudt (Urtica Dioica)

Der er ikke mange i Norden, der ikke har stødt på og kender til brændenælde. Den vokser i klynger alle steder i landet, og de fleste har nok prøvet at komme i lidt for nær kontakt til den, med efterfølgende ubehag til følge.

Det er nok derfor at vi i dag betragter brændenælden som ukrudt, der skal bekæmpes. Men sådan har det ikke altid været. Den har længe været en kær gæst i urtehaven.

Brændenælde gennem historien

Brændenælde har i middelalderen tjent mange formål. Blade fra planten har, takket været deres indhold af fytoncider den evne at kunne konservere fødevarer, der ellers hurtigt bliver fordærvede (f.eks. kan fersk fisk holde sig meget længere, hvis den indpakkes i brændenældeblade).

På landet i anvendte man fra gammel tid brændenældens stængler i vævning, lavede tråde af dem til det stof, hvoraf man syede overtøj og skjorter. Man kunne også bruge planten til fremstilling af reb og tov. Af rødderne får man en flot gul farve og af bladene grøn farve, og brændenælde blev derfor brugt til at farve garn, som man vævede til beklædning.
Man brugte også brændenælde til mange medicinske formål. Man drak den som te mod en lang række lidelser fra simpel diarré til at standse blødninger, f.eks. næseblod eller hæmorider, samt en lang række andre lidelser.
I dag kan man med fordel drikke brændenælde forebyggende, da nælden, med sine mange vitaminer og mineraler, virker styrkende på immunforsvaret og renser kroppen for affaldsstoffer.
Brændenælde er virkelig en plante med mange egenskaber!

Brændenælde i hudpleje

Brændenælde virker stimulerende på hårrødderne og forhindrer hårtab. Man kan derfor med fordel skylle sit hår i udtræk fra planten eller vælge Vølves Shampoo No.6 med birk og brændenælde. Håret bliver vejplejet, skinnende og fuld af volumen.
Hårshampooen er også meget velegnet til mænd, der ønsker en stimulerende hårshampoo, der modvirker hårtab.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få
10% rabat på din første ordre.