Lavendel - en klassiker (Lavandula Angustifolia)

Lavendel – en klassiker (Lavandula Angustifolia)

Lavendel er nok en af de mest kendte og genkendelige lægeurter. Den findes overalt i middelhavsområdet, hvor den spreder sin særlige duft, men den har også længe været at finde i urtehaverne i Norden.

Lavendel gennem historien

Lavendels historie kan spores helt tilbage til de gamle grækere. Den græske gudinde Hekate var gudinde for heksekunst, og hun var mor til Medea og Kirke, som havde stort kendskab til urtemidler. Vilde urter og blomster blev forbundet med okkulte egenskaber og mellem de blomster, som var viet til trioen Hekate, Medea og Kirke, var mynte, kamille og lavendel.

Navnet lavendel menes at komme fra latin “lavare” = at vaske, da man mener at romerne brugte planten til at parfumere deres badevand. Man ved også at Romerne startede skikken med at putte tørrede lavendelblomster i deres friske vasketøj, for at holde møl væk fra tøjet.
Hebræerne brugte primært lavendel til rituelle formål i røgelse. Røgelsen mente man havde en rensende effekt på sjælen. I de centraleuropæiske klosterhaver dukkede lavendlen op i det 11. århundrede. Kort tid efter spredtes rygtet, at Maria Magdalene havde brugt lavendelolie som balsam i Jesu ansigt. Som følge heraf blev der i slutningen af 1500-tallet solgt lavendelolie angiveligt fremstillet på samme måde som ”Magdalene-olien” og den blev stærkt populær. Sig ikke at man ikke kendte til reklamens kunst i fortiden!

Lavendel i hudpleje

Lavendel er nok en af de mest brugte lægeurter i hudplejeprodukter. Dens antiseptiske, antibakterielle og smertestillende egenskaber gør den værdifuld til behandling af sår og rifter, forbrændinger, blå mærker, bumser, allergi og insektstik. Dens duft beroliger og giver spirituel velvære. Planten har også været brugt mod gigtsmerter, menstruationssmerter og mod tandbylder og råddent tandkød.

Lavendel hos Vølve

Hos Vølve bruger vi lavendel i bl.a. Shampoo No.4 med lavendel og rose og Scrub No.4 med rose, lavendel og jordbær. Det er en af vores favoriturter, der er skøn at arbejde med og som virker afslappende og beroligende. Man kan også med fordel tage tørrede lavendelblomster og putte dem i en lille stofpose og bruge dem i undertøjsskuffen, så dit undertøj dufter rent og friskt altid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få
10% rabat på din første ordre.