Morgenfrue - en magisk 'dame' (Calendula Officinalis)

Morgenfrue – en magisk ‘dame’ (Calendula Officinalis)

Morgenfrue er en af de ældste og mest elskede lægeplanter. Den har været kendt og benyttet af oldtidens grækere og romere især for sin hudplejende og betændelseshæmmende virkning. Blomsten har siden Middelalderen været dyrket i Danmark, og brugt til et utal af formål.

Morgenfrue gennem historien

Kært barn har mange navne: Planten blev før i tiden også kaldt “Vor Fruesblomst”, “Jomfru Marias Pung”, “Marieblomst” og på engelsk: “Marygold” og norsk: “Marieguld”. Morgenfruen er sikkert blevet tilegnet Jomfru Maria, fordi den blomster på alle de specielle dage, hvor man fejrede noget til Jomfru Marias ære. Blomsten kan sammenlignes med et lys og den kan derfor bruges som strålekrans i glorien over Marias hoved. Ifølge en legende blev Maria og Josef overfaldet af røvere, og de stjal Marias pengepung, men så blev mønterne i pungen forvandlet til morgenfruer, og dem kunne røverne ikke bruge, så de måtte rejse videre uden udbytte.

Morgenfruen regnes i dag for en krydderurt og lægeplante med sårhelende egenskaber.

Morgenfrue i hudpleje

Morgenfrue er almindelig kendt og anvendt i vestlig naturmedicin. Den er især effektiv mod irriteret og betændt hud. Planten bruges ved sår og hudafskrabninger, små forbrændinger og solskoldning, men er også effektiv til bekæmpelse af bumser og forskellige former for udslæt. Den kan også med fordel bruges mod svampeinfektioner som ringorm, fodsvamp, og trøske da nogle af plantens indholdsstoffer er svampehæmmende samt virus- og bakteriehæmmende. Hos børn og babyer hjælper Morgenfrue mod bl.a. arp, trøske og bleudslæt og hos moderen kan planten lindre ømme brystvorter i forbindelse med amning.
I aromaterapi anbefales det at dufte til morgenfrueolie før sengetid, da det skulle fremme spirituelle drømme.

Morgenfrue hos Vølve

Hos Vølve bruger vi Morgenfrue i Scrub No. 2 med kamille og morgenfrue og Shampoo No. 2 med kamille og morgenfrue.

 

Bemærk
Morgenfrue er en af de milde olier, der er velegnet til babyer og småbørn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få
10% rabat på din første ordre.