Vejbred - den glemte vidunderplante (Plantago Major)

Vejbred – den glemte vidunderplante (Plantago Major)

Måske har du hørt om den, måske ikke. Men set den har du helt sikkert. Vejbred er nemlig utroligt udbredt og kan nemt findes i grøftekanter i hele landet, hvor den findes i store mængder. Men de færreste kender til vejbreds helbredende og helende effekt både indvortes og udvortes.

 

vejbred2Hvad er vejbred?

Men lige lidt om selve vejbred. For faktisk er der ikke kun én variant af vejbred, men hele 220 variationer i verden, hvoraf 3 arter er meget almindelige i Danmark. Disse arter er: glat vejbred, lancetbladet vejbred og strandvejbred.

Vejbreden har store og meget stærke blade, hvilket gør at de ikke så let ødelægges, opg derfor kan tåle en del trafik. Vejbreds frø er klæbrige, og kan klistre sig fast til f.eks. hjul og skosåler. Det er netop frøenes klæbende effekt, der har givet planten det latinske navn, planta, der betyder fodsål – eller indianernes navn ”den hvide mands fodspor”, idet planten har spredt sig fra Europa og ud i verden, hvor den hvide mand kom frem. Vejbred dukkede op i Danmark i stenalderen for næsten 4.000 år siden med de første dyrkede marker, og har i tidens løb været anvendt både i køkkenet og i folkemedicinen.

 

Medicinsk brug

Vejbred har været kendt i folkemedicinen for sin sårhelende virkning og har været brugt mod en række betændelsessygdomme. Den har også været brugt i behandling af insektstik, forbrænding, snitsår, eksem, infektion ved sår, udslæt, bylder, hæmorider og øjenbetændelse. Vejbred indeholder nemlig en lang række virksomme stoffer: Garvesyre, slimstoffer, aucbosid – et glykosid, der modvirker bakterier, allantoin, der stimulerer celleopbygning, xantofyl, kiselsyre og zink. Vejbredsblade kan bruges til te, laves til såromslag og presses til olie til behandling af tynd og ødelagt hud.

I Køkkenet

Vejbred er en næringsrig og smagfuld grøntsag i køkkenet. De unge blade kan sauteres og serveres til hvidt kød, de lidt ældre planter kan bruges hakket i brød eller boller, eller man kan servere den stuvet ligesom grønlangkål. Det er en meget velsmagende og sund plante

Vejbred hos Vølve

Hos Vølve bruger vi vejbredsekstrakt i den utroligt helende, blødgørende og lægende salve, som vi kalder Vidundersalven, da den kan bruges til en lang række formål (se f.eks her). Salven bruges til ekstrem tør hud, mod betændelsestilstand i huden, mod eksem og udslæt.

Du kan købe Vidundersalven her.

Vejbred med unge blade
Vejbred med unge blade

Du kan læse mere om vejbreds helende virkninger – og kemien bag- her

3 tanker om “Vejbred – den glemte vidunderplante (Plantago Major)

 1. Jens siger:

  Kære Rosa,
  En plante med så vidunderlige egenskaber vil næppe lade sig kue. Jeg vil tro, at afskæringen – hvis du giver den lidt god længde og lader den være i nærheden af vandig fugtighed, vil komme tæt på fuldbyrdelse af sin naturlige cyklus. Reelt er det mere mavefornemmelse end viden. (Mavefornemmelse er også en slags videnskab :))

  • Rosa siger:

   Hej Jens

   Det vil jeg prøve.

   Jeg har forsøgt forrige år. Men uden held. Men har ikke tænkt ‘tæt på vand’

   Bh. Rosa

 2. Rosa siger:

  Jeg vil gerne have flere vejbred i min have.
  Kan jeg tage det øverste af stænglen ind, og lade den tørre, inden jeg tager frøene ud og sår dem?
  Eller har du en bedre løsning?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få
10% rabat på din første ordre.