Sæbesydning, part 2 - Håndlavet økologisk hudpleje

Efter første – ret vellykkede – sæbesydning, har jeg fået blod på tanden. For det er sjovt!

Jeg havde for noget tid siden bestilt nogle meget flotte silikoneforme hjem fra England, som jeg virkelig har glædet mig til at tage i brug. Sæbeformene har Livets Træ præget på indersiden, således at sæben får dette motiv når den er størknet. Og de lå nu klar til at komme i brug.

Her er de smukke forme med Livets Træ
Her er de smukke forme med Livets Træ

I stedet for at håndrøre sæben, hvilket tog en evighed sidste gang, havde jeg læst, at man med fordel kan bruge en stavblender og dermed fremskynde forsæbningsprocessen kraftigt. Det havde jeg tænkt mig at forsøge, da det tog en time at røre sæben sidst, og det er altså lidt for lang tid…

Bevæbnet med beskyttelsesbriller, handsker og forklæde gik jeg så i gang igen!

Jeg synes selv det gik godt, men da jeg tog håndmikseren i brug gik det pludseligt stærkt. Blandingen blev lynhurtig tyk og jeg måtte skynde mig at hælde blandingen i formene. Desværre gik det alt forhurtigt, og efter kun kort tid var formene blevet mystisk varme. Og tilsidst skete der det, der ikke må ske. Sæberne sprak og noget der lignede sæbelava væltede op fra formene. Der var ikke noget at gøre. Alt måtte kasseres og jeg måtte starte forfra. Øv 🙁 På længere sigt kan jeg godt se, at forsæbningen gik så stærkt at ingredienserne ikke blev blandet ordentligt. Og da de blev hældt på forme var de simpelthen ikke færdig med at syde, og derfor skete der en mindre sæbeeksplosion. Men så blev man da så klogere!

Jeg måtte starte forfra!

Jeg besluttede mig for, at sæbe skulle være grøn, og havde valgt en grøn spinatplantefarve til at farve massen. Jeg er meget spændt på om farven holder, eller om den ændrer sig. Jeg vil dog nok for fremtiden ikke bruge så meget plantefarve, men lade sæberne have farve efter ingredienserne, men nu får vi se. Der skal også være plads til kreativitet og sjov!

Denne gang var jeg meget mere forsigtig, og jeg brugte derfor skiftevis håndblender og alm røreske, for at sikre mig, at alt fedtet var forsæbet inden jeg gik i gang med at hælde sæben i forme. Denne gang gik det meget bedre. Blandingen blev fin og tyk og kom på forme. Jeg havde læst mig til, at det er en god idé at bage sæberne ved 50 grader i en time, så modnes de hurtigere. Jeg ved ikke om det er en af de mange myter, der er om sæbesydning, men jeg gjorde det alligevel. Så pakkede jeg dem ind og lod dem hvile i 2 dage.

Så er sæberne kommet i form og skal nu størkne i 1-2 dage
Så er sæberne kommet i form og skal nu størkne i 1-2 dage

Og nu er det så at de skulle ud. Det var et spændende øjeblik! Sæberne slap formen fint og mønstret var meget smukt og rent. Sæben er dog en anelse blød og ved næste forsøg tror jeg, at jeg vil reducere vandmængden en anelse. Farven er blevet en smule ujævn, men da de jo ikke er færdigmodnede kan det stensikkert nå at ændre sig.
Så pakkede jeg sæberne ned i en skotøjsæske, og nu er det bare om at vente. Jeg har købt mig nogle PH-strips, der kan måle PH-værdien i sæben, så jeg ved præcis når den er klar til brug. Ingen ætsning i min biks!

Her er de færdige sæber. De er blevet meget fine, synes jeg.
Her er de færdige sæber. De er blevet meget fine, synes jeg.

Jeg er allerede klar til at starte næste portion. Temaet skal være jul. Og så vil jeg forsøge mig med en kaffesæbe.

Jeg glæder mig allerede til at gå i gang igen.

Læs sæbesydning, part 1 her

3 tanker om “Sæbesydning, part 2

  • Thea Juhl Thorup siger:

   Hej Charlotte
   Jeg har købt de fleste på ebay, etsy eller i diverse isenkram. Vigtigst er det at de er i silikone, så man nemt kan få sæben ud af formen 🙂
   God fornøjelse!
   VH
   Thea/Vølve

 1. Christina siger:

  Hejsa :),
  Velkommen i klubben med de sæbegale. Håndrørt sæbe lavet fra bunden med dejlige naturlige ingredienser giver den skønneste og mildeste sæbe. Og så er det sjovt at lave ;). Bagningen kaldes Oven process, så på engelsk bliver det til OPCP. Der er masser af info om det på nettet – amerikanerne er sæbetosser :). Når du “bager” sæben i ovnen – v ca 50 grader C i et par timer – nogle forvarmer ovnen, slukker, og lader sæbeformene stå i ovnen natten over- så fremskynder du det man kalder gel stage ( gelé stadiet?). Det er ikke alle ingredienser du kan gøre dette med, nogle opheder for meget af sig selv. Her skal du lave din research. Disse kan med fordel kommes i fryseren i stedet ;). Uden disse ekstra behandlinger skal blandingen normalt stå indpakket / insuleret i 24 timer – og på magisk vis blive til sæbe. Derefter skal en håndrørt sæbe altid stå og tørre i mindst 4 uger inden den bruges. Gerne længere. Du skal ikke pakke din sæbe ned eller væk i den tid, men i stedet lade den tørre i et rum med en stabil lun temperatur og gerne god ventilation. Gerne på gaze eller en åben rist. Vend dine sæber en gang om ugen, så de tørrer jævnt og fint. Efter 4-6 uger er de fantastiske :). Husk at bruge en lye calculator! Det gør det nemt at betegne den helt rigtige mængde lud( natrium hydroxid) og vand. Tjek http://www.soapqueen.com der er henvisning til opskrifter og app’en lye calculator. De er også super hjælpsomme hvis du har spørgsmål. 🙂

  Bare lidt info. Glæder mig til at læse om dine sæbeeksperimenter. Og gerne hvis du finder fine forme til en god pris. Jeg synes de bliver lidt dyre (de rigtigt fine af dem / 3D formene) , når først de når Dk fra US eller andre steder 😉

  Min næste udfordring er hvad de ( US) kalder en Shampoo Bar. For at undgå SLS og parabener.

  Venlige sæbeboble hilsner
  Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få
10% rabat på din første ordre.