Talgknopper? Hvad er det og hvordan behandles de? - Håndlavet økologisk hudpleje

I dag fik jeg via twitter et spørgsmål om hvad talgknopper er og hvordan de kan fjernes. 140 tegn er ikke nok til et dækkende svar, derfor dette blog-indlæg.

Hvad er talgknopper?

Talgknopper er mikroskopiske talgkirtler i huden, der udskiller et olieagtigt stof – kaldet “talg” – hvis funktion er at smøre huden og håret. Næsten alle talgkirtler udmunder i hårsækkene, hvis fordybninger i hudoverfladen også kaldes for porer.


Talgknopper manifesterer sig som små hvide knopper på huden som følge af, at hudceller sidder klemt inde i små lommer på overfladen af huden.

For at forstå talgknoppers funktion er det hensigtsmæssigt at forstå, hvorfor talgknopper udskiller talg. Talg har følgende funktion:

Talg beskytter og imprægnerer hår og hud – talg er vandafvisende
Talg afholder hud og hår fra at blive tør, skrøbelig og sprækket af dehydration
Talg modvirker væksten af nogle mikroorganismer på huden – bl. a. bakterier

Talg produceres af talgkirtelcellerne og er en sammensætning af voksarter, fedtsyrer, kolesterol og triglycerider.

Talg er lugtfri, men dets bakterielle sammenbrud kan udløse lugte f.eks ved overdreven forekomst eller manglende hygiejne.

Behandling af talgknoppe

Man ikke må fjerne talgknopper på kønsdelene og i hovedbunden, da de er vigtige for at holde huden sund og smidig. Dem i ansigt, derimod, skal man helst fjerne. Og det er faktisk ret enkelt!

På kroppen og i ansigtet kan talgknopper behandles på denne måde:

1. Fjern gamle lag af døde hudceller: Exfoliering af huden (1-2 gange om ugen). På kroppen kan man tørbørste huden med blide cirkelbevægelser ved brug af hampehandske eller børste med naturfibre umiddelbart før et ophold i en sauna eller et dampbad, så de gamle hudceller og giftstofferne kan komme ud med sveden. Talgknopper kan holdes nede ved at talgkirtler og lymfen bliver renset og stimuleret. De døde hudceller bliver fjernet, og huden holdes smidig og ny. Man kan også med fordel bruge en scrub, feks Vølves scrub No. 2 med morgenfrue og kamille da den både eksfolierer og giver huden masser af fugt.

2. Smør din hud grundigt: Huden bør holdes fugtig med creme eller olie, feks Vølves kropsolie No. 1 med merian og dild. Efter kropspeeling bør huden behandles med en rensende eller fugtgivende creme eller olie. Brug ikke syntetiske hudplejeprodukter, da de tilstopper hudens porer, så den ikke kan “ånde” på en naturlig måde. Da fugt binder fugt, kan du med fordel bruge en olie, mens huden stadigvæk er fugtig. Fugt og atter fugt er keywords i behandlingen af talgknopper.

Lige tilsidst en lille advarsel! Man må IKKE klemme sine talgknopper på samme måde som en bums. Du vil højst sandsyneligt ikke få bugt med den, men huden vil blive øm og rød og i værste tilfælde kan man få ar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få
10% rabat på din første ordre.